Statsminister: Polen vil have 100 kampvogne til Ukraine

Polens statsminister 100 kampvogne
Polens statsminister Mateusz Morawiecki kræver kommission om vindmøller.

DAVOS: Polens statsminister vil overtale Europa til at sende 100 kampvogne til Ukraine. Ordene faldt på det økonomiske topmøde i Schweiz.

LÆS  Polen: Stop al handel mellem EU-landene og Rusland

Polens statsminister Mateusz Morawiecki er på World Economic Forum i Davos i Schweiz. Her forsøger han at overtale de europæiske stats- og regeringschefer, til at støtte Ukraines forsvar af landet mod Rusland. Det er især Danmark, Finland og Tyskland, der kan bidrage. Ifølge polennu.dk kilder, er det kun Tyskland der endnu ikke har givet klar besked om bidrag. Der ventes en afklaring fredag, efter et NATO-møde i Tyskland.

(Artiklen fortsættes under)

100 kampvogne fra Polen, Finland, Danmark og Tyskland

Til Bloomberg TV siger Mateusz Morawiecki, at Polen har 14 Leopard 2 kampvogne klar til at give Ukraine. Nu afventer han, at de øvrige europæiske lande også vil bakke op, så Ukraine kan modtage 100 kampvogne i alt. En overdragelse af de tysk producerede kampvogne, kræver godkendelse af Tyskland som producent, og af NATO-lederne.

– Tyskland har skabte stor usikkerhed og ustabilitet i Europa med deres politik og afhængighed af russisk gas. Derfor skal tyskerne også tage ansvar, og støtte Ukraine, siger den polske statsminister. Han siger også, at han for flere uger siden opfordrede den tyske kansler, Olaf Scholz om at bakke op om kravet.

LÆS  Polens Atomenergiagentur: Ingen strålingsfare i Polen

Den polske statsminister sagde også til Bloomberg, at han presser på for at få flere EU-sanktionspakker sat i værk mod Rusland.

– Det er den eneste måde, vi kan afslutte denne krig på – på en fredelig og stabil måde, siger statsministeren.

LÆS  Polens Atomenergiagentur: Ingen strålingsfare i Polen

(Artiklen fortsætter under)

Til CNN sagde den polske regeringschef, at det er helt afgørende at Ukraine får støtte nu, og at tyskerne bidrager med deres del.

LINK: World Economic Forum Davos (engelsk)

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg, kom tirsdag med en tilsvarende opfordring til medlemslandene.

 

INDBLIK: Polen kan ikke give Leopard-kampvogne til Ukraine

LINK: Polen kan ikke give Ukraine Leopard kampvogne

Støt polennu.dk og få mere viden

LINK: Støt polennu.dk og få mere viden

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.