Statsminister: Vi har ikke problemer med retsstaten

Retsstaten Polen EU
Den polske statsminister Morawiecki sagde fredag i Bruxelles, at Polen vil fortsætte med at reformere retsvæsenet, og at den polske Kaczynski-regering ikke vil finde sig i økonomisk afpresning. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polen har ikke problemer med retsstaten, men nogle EU-lande forstår ikke vores retspolitik, siger statsministeren.

LÆS  EU-formand i Warszawa: Handling før penge

Polen har ikke noget problem med retsstaten, men nogle EU-lande forstår ikke vores retspolitik, sagde den polske statsminister Mateusz Morawiecki efter EU-topmødet.

Flere retsreformer i vente

Samtidig varslede han flere ændringer af retsvæsenet i Polen, hvilket af mange kommentatorer betragtes som en yderligere optrapning af konflikterne mellem Polen og de øvrige EU-lande.

– Vi vil ikke acceptere, at vores retspolitik bliver underkendt, sagde han.

– EU handler i overensstemmelse med de beføjelser, de har fået – det er ret indlysende. Men jeg er godt klar over, at vi for nylig har været tvunget til at præcisere det, sagde han.

Polens senat afviser nye love om retsstaten

Retsstaten eller ingen penge

Holland, Belgien og Luxembourg havde inden topmødet krævet, at EU-midlerne indefryses til lande, der overtræder retsstatsprincipperne, og med klar adresse til Polen. Det er især den hollandske statsminister, der har været i front med den holdning. Reaktionen kommer efter, at Polen ikke længere vil følge EU-domstolens afgørelser. En trussel mod hele fundamentet i EU, siger flere landes ledere og Europa-Kommissionen. Danmarks statsminister Mette Frederiksen sagde inden afrejsen til topmødet, at hun mener der bør være en sammenhæng mellem overholdelse af retsstatsprincipperne og tildelingen af økonomiske midler.

EU-kommissær vil fratage Polen penge efter ny regel

Polens statsminister har truet med, at hans regering vil “reagere kreativt” mod forsøg på økonomisk afpresning mod landet.

Mere om polsk politik på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00

LÆS  EU-formand i Warszawa: Handling før penge

LÆS  Polen åbner igen for transit af fødevarer fra Ukraine