Prisstigninger på vej efter oversvømmelser

  Priserne_på_fødevarer_stiger_i_Polen_Harry_Nielsen

  Frugt og grøntsager ventes generelt at stige med 10-15 procent efter oversvømmelserne og en internationale krise der er på retur. Foto: Harry Nielsen.


  WARSZAWA: Polske eksperter forventer stigninger i priser på dagligvarer, hovedsageligt fødevarer og alkohol, på grund af de massive oversvømmelser i Polen.


  Priserne på alkohol og fødevarer forventes at stige i Polen i anden halvdel af 2010, som følge af de seneste oversvømmelser i Polen og efter en finanskrise der er ved at ringe ud, skriver Pulz Biznesu.

  Hidtil har krisen betydet en lav efterspørgsel, der har tvunget butikkerne til at holde priserne nede af konkurrencehensyn. Det er slut nu.

  Globalt vendepunkt

  I takt med, at den globale krise langsomt aftager, vil fødevareproducenterne være tvunget til at hævde priserne, primært indenfor frugtsaft , økologisk spiritus og mejeriprodukter.

  Orangekoncentrat + 50 %

  De seneste oversvømmelser, der ødelagde marker og afgrøder for milliarder, og betød at mange husdyr omkom, har også øget produktionsomkostningerne indenfor frugt, grønt og korn. Prisen på orange koncentrat er f.eks. steget med 50 procent indenfor de seneste måneder.

  10-15 procent stigning

  Mejeriprodukter forventes generelt at stige med 10-15 procent, og samme stigning ventes indenfor alkohol og kakao inden året er omme.

  Priserne på sukker og kød forventes ikke at stige, viser analysen fra Pulz Biznesu.